Interview Studio Lanterfant - Kerst in Art Deco stijl

Interview Studio Lanterfant - Kerst in Art Deco stijl

Minimalistisch lanterfanten
Duurzame pracht en praal, ook tijdens de feestdagen. Het lijkt onwaarschijnlijk. Toch is dat wat Moniek van den Hoorn met haar Studio Lanterfant wist te bereiken. Ze ontwierp speciaal voor de kerstdagen een collectie duurzame kerstbomen.
Fotografie en tekst Annefleur de Jong - Middelkoop

Het is een stormachtige herfstdag, bladeren vallen van de bomen en een kille bries waait over het water. Sinds kort werkt Moniek aan haar ideeën vanuit Kanaal30 in Utrecht, een creatieve broedplaats waar lokale ondernemers elkaar ontmoeten en inspireren. Moniek
vertelt met trots over Studio Lanterfant, haar ondernemersgeest en haar voorkeur voor Art Deco stijl.

In 2019 richtte je Studio Lanterfant op, hoe is deze naam ontstaan?
“Creativiteit is bijzonder belangrijk voor mij. Vroeger maakte ik zelf al kleertjes voor de barbies. Het verhaal deed er niet zo toe, als ze er maar leuk uitzagen. Na mijn studie was er, met een overvolle agenda, even geen ruimte meer voor creativiteit dus werd het tijd voor meer rust en ruimte. Lanterfanten is voor mij de oefening bij
uitstek om die rust terug te vinden en daarmee creativiteit te
ontwikkelen. En ook vandaag de dag is het belangrijk om je
daaraan te blijven herinneren. Gun jezelf wat tijd om te
dagdromen.”

Dagdromend door het leven, heerlijk! Waar haal jij naast
lanterfanten je inspiratie vandaan?
“De natuur is voor mij een enorme bron van een inspiratie. Het
klinkt misschien gek maar juist de vormen van de natuur vind
ik intrigerend. Dat is niet direct zichtbaar in de strakke lijnen van de sieradencollectie maar is zie het wel terug in het proces. De ideeën vormen zich langzaam tot een resultaat. Daarnaast maak ik gebruik van verantwoorde en duurzame materialen zoals hout. De natuur
heeft ons zoveel te bieden. Sinds een paar jaar is ook architectuur in Art Deco stijl een mooie inspiratiebron. Het lijnenspel vind ik fantastisch.


De oorbellen van Studio Lanterfant


Je bent Studio Lanterfant begonnen met het maken van sieraden en ieder sieraad
heeft ook een naam, wat is het verhaal daarachter?
“Toen ik startte met de sieradencollectie van Studio Lanterfant, wilde ik niet dat het alleen om mij zou draaien maar dat het merk juist de stem van iedere Nederlandse vrouw zou vertegenwoordigen. De namen van de oorbellen zijn daarom ook een ode aan de meest dierbare vrouwen in mijn leven. Ik wil ze op een persoonlijke manier bedanken voor alles wat zij voor mij betekenen.”

Wat vind je zo mooi aan de Art Deco stijl?
“Art Deco is minimalistisch maar toch heeft het ook een chique randje. De strakke vormen en lijnen geven een mooi contrast. De Art Deco-stijl past echt bij mij als persoon en daarmee
ook bij Studio Lanterfant. Ik denk wel dat je als creatieve onderneemster wel een aantal stappen vooruit loopt op de consumententrends maar ik ben niet echt een trendsetter of met
trends bezig. Het zijn meer de strakke lijnen, de vormen en de kleuren van deze stijl die mij inspireren. Op dit moment komt deze stijl voornamelijk terug in de sieraden maar straks is het ook terug te herkennen in de kerstcollectie.”

Een nieuwe kerstcollectie, vertel
eens?
“Op dit moment werk ik aan een duurzame minimalistische
kerstboom. Ik liep al langer met het idee om mijn ideale kerstboom te ontwerpen en dat is gelukt. Studio Lanterfant staat voor het
(her)gebruik van duurzame materialen van Nederlandse en
Europese bodem. Deze compacte kerstboom is makkelijk op te bergeen gemaakt van verantwoord hout. Daarnaast zijn de vormen in Art Deco stijl en is het glinsterende sterretje als piek de knipoog naar mijn persoonlijke stijl. Je kan de boom versieren met een lichtsnoer. Daarnaast heb ik een ‘do it yourself’ kerstkaart gemaakt waarbij de consument zelf de slingers en de kerstballen in de kaart kan ophangen. Tijdens Creative Life, een evenement voor creatievelingen introduceer ik de eerste exemplaren van de kerstboom en kerstkaart.”

Kerstcollectie Studio Lanterfant

Dat klinkt als mooie ontwikkelingen. Wat is volgens jou het geheim van ondernemen?
“Toen ik mijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht had afgerond, was ik breed opgeleid maar had ik nog niet echt veel kaas gegeten van het ondernemen. Mede door de Publiek Award van Galerie Pouloeuff heb ik mijn talenten in het ondernemerschap
verder kunnen ontwikkelen. Met deze award krijgen jonge ontwerpers een podium om hun creatieve talenten te uiten en een netwerk op te bouwen. Het geheim is voor mij jezelf serieus nemen, de markt verkennen om te weten waar de kansen liggen maar ook doen waar je echt plezier in hebt. In de creatieve sector is een lange adem belangrijk om je einddoel te bereiken. Zelf zag ik een gat in de markt om luxe en design te combineren met duurzame materialen. Ik wilde juist niet dat het ‘geitenwollensokken gevoel’ de overhand zou krijgen. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook iets terug te kunnen doen. Ik werk daarom samen met een bedrijf die mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans bieden. Deze combinatie maakt dat ik geloof in het succes van Studio Lanterfant.”

Hoe ziet 2022 eruit voor Studio Lanterfant?

“De collectie van Studio Lanterfant wil ik verder uitbreiden waarbij de Art Deco stijl duidelijk zichtbaar blijft. Vanaf december jaar ga ik ook een deel van mijn collectie verkopen in twee Utrechtse winkels en ga ik aan de slag met een reeks prints om bijvoorbeeld in de huiskamer op te hangen. Hierin zijn ook de vormen en kleuren herkenbaar maar is het juist ook een ideaal om meer en verfijndere
lijnen te kunnen gebruiken. Voor sieraden is dat toch lastiger te realiseren. Vanaf volgend jaar verwacht ik mijn collectie ook in diverse winkels in het land te verkopen.”


Moniek van der Hoorn met op de achtergrond haar
nieuwe kerstcollectie

Tot slot, is er nog iets wat je echt nog graag wil vertellen?
“Plezier blijft voor mij de grootste drijfveer. Ik noem het ook wel mijn ‘blije puppy modus’. Terwijl we dit interview hebben en ik over alle toekomstplannen praat, merk ik alweer dat ik in deze modus kom en er weer veel ideeën ontstaan. Dat is voor mij de parel van het
ondernemen.”

De collectie van Studio Lanterfant is te bewonderen bij Kanaal30 in Utrecht. Daarnaast tref je Moniek
ook tijdens diverse evenementen. Voor de actuele agenda, houd de website in de gaten en volg Moniek op Instagram.

Volg Annefleur Middelkoop via LinkedIn.

Terug naar blog